Apotheek Oldenzaal

Wij staan met veel plezier voor u klaar en helpen u graag verder. U kunt bij ons terecht voor vragen en advies over uw medicijngebruik. Daarnaast maken wij uw medicijnen klaar en controleren of deze medicijnen passen bij uw persoonlijke gezondheidssituatie.

Prins Bernhardstraat 4-1
7573 AM Oldenzaal

Tel: 0541-516515
E-mail: info@apotheekoldenzaal.nl
Contactgegevens voor zorgverleners klik hier

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30 uur

Buiten onze openingstijden kun je jouw medicatie 24 uur per dag, 7 dagen per week ophalen uit onze uitgifte-automaat.

 

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Jeuk door de eikenprocessierups

Inhoud

Jeuk door de eikenprocessierups

Wat is jeuk door de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups die in de zomer in sommige eikenbomen zit. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Ze zitten in nesten van witte draden om de takken en de stam van de eikenboom.

De rupsen hebben brandharen. Dat zijn haartjes die jeuk en pijn kunnen geven. Ze zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De brandharen waaien door de lucht in de buurt van de besmette bomen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel uw huisarts als u in de buurt bent geweest van eikenprocessierupsen en 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen: 

  • U houdt veel jeuk, wat niet beter wordt met de adviezen.
  • Uw ogen worden steeds roder en dikker en dit wordt niet beter door spoelen met lauw water.
    Soms blijft een brandhaar in het oog steken en geeft een ernstige oogontsteking.

Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:

  • U wordt ineens benauwd of u krijgt moeite met ademhalen. 
  • Uw oogleden, lippen, tong en/of keel worden steeds dikker.
    Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Verzachtende, verkoelende en beschermende middelen
De verzachtende, verkoelende en beschermende middelen bevatten geen werkzame bestanddelen en houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid.

Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Voorbeelden zijn lanettecrème, cetomacrogolcrème, vaseline lanettecrème, vaseline cetomacrogolcrème, koelzalf en carbomeerwatergel.

Levomenthol
Levomenthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne. Lidocaïne maakt de huid gevoelloos en vermindert tijdelijk pijn en jeuk. Voorbeelden zijn levomenthol en lidocaïne-levomenthol-gel.

Lokaal verdovende middelen
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk. Voorbeelden zijn lidocaïne en pramocaïne.

Zinkoxide
Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend. Hierdoor neemt de warmte in de huid en de neiging tot krabben af. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidepasta, zinkoxidesmeersel en zinkzalf.

Calamineschudsel
Calamineschudsel bevat zinkoxide en zinkcarbonaat. Zinkcarbonaat werkt net als zinkoxide jeukstillend, beschermend en verkoelend.

Anti-allergiemiddelen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. En jeuk kan veroorzaken. Voorbeelden zijn cetirizine, desloratadine, fexofenadine, levocetirizine en loratadine.

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, toegepast op de huid, stillen onder andere de jeuk. De neiging tot krabben neemt af en de huid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien. Voorbeelden zijn hydrocortisonacetaat en triamcinolonacetonide.